Sayfalar

2. ABDULHAMİD VE FİLİSTİN MESELESİ



Hatırlayacağımız gibi İsrail 1,5 ay önce Filistin’e insani yardın götüren Mavi Marmara isimli yardım gemisine kanlı bir saldırı düzenlemişti. Bu saldırı sonucunda 9 Türk şehit olmuş, birçok kişi de yaralanmıştı. İsrail’in bu saldırısı tüm Dünya devletleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.Çünkü Mavi Marmara 32 ülkeden vatandaşın bulunduğu evrensel bir yardım gemisiydi.Ayrıca İsrail’in gemiye uluslararası sularda saldırması olayın vehametini bir kat daha arttırdı.
31 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen kanlı Mavi Marmara baskını sonucunda Ortadoğu’nun gündemi yeniden Filistin oldu. Aslında Filistin yıllardır Ortadoğu’da bir sorun olarak varlığını sürdürmekteydi. Filistin’in ne zamandan beri sorun teşkil ettiğini görebilmek için 2. Abdulhamid devrine bir göz atmakta yarar var diye düşünüyorum.2. Abdulhamid zamanında Yahudiler, Filistin’i yurt edinmek için çalışmalarda bulunmuşlardı.Fakat bu çaları Abdulhamid engeline takılmıştı.
Yahudilerin Filistin’de bir devlet kurma düşüncesi Fransız İhtilâli ile ortaya çıkan milliyetçilik akımı sonucunda oluştu.Birçok millet gibi Yahudiler de milliyetçilik akımının etkisiyle bağımsızlık mücadelesine girişti.Milliyetçilik akımı çok uluslu devlet olan Osmanlı’yı olumsuz etkiliyordu.Osmanlı Devleti’nde bağımsızlığını kazanan ilk millet Yunanlılar olmuştu.Yunanlıların 1829 Edirne antlaşmasıyla bağımsızlığını kazanması Osmanlı içindeki diğer azınlıkları da heveslendirdi.Bu azınlıklar arasında Yahudiler de yer alıyordu.